
 

Questions and Answers 
Q. What is a Section 125 Plan? 
It is an employer-sponsored benefit plan which allows an employee to select from a list of 

available benefits, those benefits needed by the employee. 
 

Q. What does this new benefit program mean to me? 
This new program means that current after-tax expenditures for items such as medical insurance 

Disability income, dependent care costs, and some medical expenses not covered by insurance  
can now be paid for with pre-tax dollars.  The bottom line is that you may have more dollars  

available to purchase other benefits you may need or available as increased take-home pay. 

Q. Will participation in a Section 125 Plan affect my Social Security benefits? 
Yes, FICA taxes are not paid on Section 125 salary reductions.  Therefore, your Social Security  

benefits at retirement may be reduced. 
 
Q. What happens if the tax laws change next year? 
No one can predict what future changes may occur in the tax laws.  This Section 125 Plan has  
been set up in accordance with current laws and regulations.  If the laws change, appropriate 
steps will be taken to bring this plan into compliance with any new rules. 

Q. How do I enroll in the Section 125 Plan? 
After the group meeting, your American Fidelity representative will meet with you to complete  
an election form.  This election form must be completed and signed by each employee, whether  
or not you wish to elect to participate in the benefit portion of the plan. 

Q. Must I make my election before the effective date of the plan? 
Yes, you must make your benefit election prior to the beginning of the plan year (effective date),  
or prior to becoming eligible to participate in the plan. 
 

Q. Can I make changes in my election during the plan year? 
The only time tax law regulations will allow you to make a change is if there is a valid change in  
your status affecting your need for a benefit.  Some examples of a valid status change are a  

change in legal marital status; change in number of dependents; termination or commencement  
of employment; change in work schedule; dependent satisfies or ceases to satisfy dependent  
eligibility requirements; change in residence or worksite.  These examples may not be all- 
inclusive.  If you elect to participate in the medical expense reimbursement account, election  
changes are limited, in most cases, to ceasing plan participation because of termination of  
employment. 
 

Q. What is a qualified medical expense for reimbursement under this Plan? 
Most medical expenses not reimbursed by any other source or an insurance plan, such as  
deductibles and co-insurance, and items not covered by insurance, such as vision care, dental  
costs, and routine physicals, are qualified medical expenses.  See the list of expenses eligible for  
reimbursement on the back of this brochure.  These expenses may be either for you or for your  
dependents.  Some cosmetic surgery procedures do not qualify for reimbursement.  You may  
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only be reimbursed for expenses incurred for expenses incurred for services rendered during the  
plan year, not for services rendered in a different plan year but paid in the current plan year.   
However, you may submit your claim for reimbursement as late as 90 days after the end of the  
plan year during which you incurred your expenses. 

Q. What is considered a qualified dependent for reimbursement of dependent care 
expenses? 

 Your dependent(s) under the age of 13 or your dependent or spouse who is physically not able to  
 care for himself or herself is considered to be a qualified dependent if their dependent care  
 expenses could qualify for the federal income tax credit on your tax return.  

Q. Am I required to enroll in both the dependent care and medical expense 
reimbursement accounts? 

 No.  You can enroll in either account, both accounts, or neither account. 
 

Q. How do I get money from my reimbursement accounts? 
You must submit a voucher, which will be provided to you, for any expenses incurred during the plan    
 year.  This voucher must be accompanied by proper third party documentation of the nature of the  
expense, date the expense was incurred, and the provider of services and/or the dependent care provider 
acknowledgement form.  The voucher will be processed by the plan Record keeper and you will be 
reimbursed for your expenses.  The medical expense reimbursement check will be for the expenses 
claimed up to the maximum benefit amount you elected for the plan year.  The dependent care expense 
check will be for the expense you claimed up to the amount you have in your account.  We can 
electronically transfer funds to your checking or savings account, with your permission. 

Q. What if my dependent care expense voucher is for expenses in excess of the 
amount in my account? 

 You will be reimbursed for the amount in your account, and the balance of the expenses will be carried   
  forward to future months as additional payments are received for your account.  

Q. Can I switch dollars between the dependent care and medical accounts? 
 No.  The dollars must be used in each account as specified on the election form. 
 

Q. What happens if I don’t incur enough expenses to bet back the money deposited 
in my reimbursement accounts? 

 Any expense dollars not used for expenses are forfeited to your employer.  This is what is known as the    
 “use it or lose it” provision of Section 125.  It is very important to be conservative and accurate in  
 estimating your expenses for the plan year. 

Q. Can I take the tax credit for dependent care or the medical expense deduction on 
income tax return if I am in this Plan? 

 No.  Expenses reimbursed under this plan may not be used when calculating your medical  
 expense deduction or the dependent care tax credit.  Because it is sometimes more advantageous  
to take the dependent care tax credit on your tax return than to participate in the dependent care expense 
reimbursement account, you should discuss which alternative is the best for you with your tax advisor. 
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